Skip to main content

Going aboard....

How?? macam mana ek lau ada hajat nak sambung pelajaran p Oversea?
Nak ic borang ke? nak tulis surat kat PM ke?
Bukanlah I pandai sangat.., tapi, memang tak pandai pon..
Cuma nak mencuba nasiblah..
Macam mana ek??
sepa ada idea??
Help please.
hehehe

Comments

Anonymous said…
u check la mne2 U then apply...but before that if u nk blaja kat US u kene amik SAT...then apply...if dpt apply for JPA...i dont know for other country...i know US jek sbb i dok US...tuh pun i kurang tau sgt psl apply U oversea nih...cuz i finished my HS here...i dont know if this helping but you can always google and search for it...collegeboard.com is easy!die ade college info and such...well then good luck!
ur novel jgn lupe..;) im looking forward to read it!
Anonymous said…
cuba check kolej yg di approved JPA atau sbaginya.... sbb nnti maen hemtam msuk, tbe2 sijil x laku kt malaysia....
tgk pe kelayakannya... kne amek pe dlu bru msuk collage...
de collage nk a-level....
cari tajaan @ pakai duet sndri msuk collage itu....
iyliattieka said…
apply every single scholar known 2 hv existed. hahaha. seriously. although spm x gempak sgt2.if u go through jpa n mara scholrshp, there's courses like tourism that let u go overseas. under kpm pon ade. but then u'll become teacher after u grad. skrng yg known ade for kpm are courses like science subjcts(chemy,physics,clinical therapy, audiology..etc)and foreign language like mandrine, jap, french. they no longer send tesl students to oversea as gove hv no moneylah. there's also miat(something to do with planes) n usually they were sent to russia. plus, if i'm not mistaken, polytech or kptm, adekberadekla, u masok, u excel, u got the chance to further to oversea. another one, also from kpm is for becoming matrik's lecturer. u'll b sent to oversea too. seriously, u apply je these scholar eventhough some of the scholar needs gempak rslt. and if u're not planning for scholarships, u can apply to private college to do your a-lvl, ib, sat, ielts, ausmat etc. then apply to overseas uni. i think u'll b guided by the college if u plan to do so. go for well known college to avoid kene tipu exp. ucsi, taylor. for indonesia, medic n pharm, u'll need to sit for entrance exam conduct by u indon. oh and another scholar is from felda or felcra, if u're anak felda or felcra. they'll send u overseas too. and if u nak buat private, for 2nd year of your study, if u excel, u can aply for scholar. and jgn lupe your negri's yayasan. stakat ni yg i tau ade offer pinjaman@scholar is trenganu n pahang. medic in mesir. so i think that's all i know bout overseas scholar. ha plus, b4 i forget, for UK application skrg susa sket. 2 aply visa for std (if private) u need to prove that u have the amount of money for u to std there. exp. if say one year fees is GBP5000, u're going to std 4 say 3 years, u need to hv GBP15000 in your bank.jgn lupe private scholar@pinjaman petronas, tenaga.
so this is all i can help..=) good luck and think carefully dear!
MeGa_Lisa said…
hehe..thanks for comment.. Memang mengahrgai maklumat korang.. ni sbb tak nak bg tahu parent dulu.. Tp kalau dpt smbung kat Malaysia pun alhamdullilah,, Novel?? besok2 adala en3 baru.. hehee
Anonymous said…
Some may feel squeamish about eating it, but rabbit has a fan base that grows as cooks discover how easy they are to raise — and how good the meat tastes.

Popular posts from this blog

143 senior empat mata!

Bosan.. jadi buatlah cerpen syok sendiri.. kalau rajin bacalah n comment ek.

“Hoi!!”
“Opocot mak kau jatuh!”

Huh! Jatuh bersepai jantung aku dengan jeritan yang sungguh kurang ajar itu. Menggelegak juga jantung,hati,hempedu aku sekarang ni. Farhan yang sedang bercekak pinggang di hadapannya dijeling tajam.

“Dah la kau tak buat apa yang aku suruh! Kau sumpah mak aku jatuh lagi!!”

E’eh.. aku tak main sumpah-sumpah ni.. Ingat ni cerita sumpah bunian ke apa..

“Saya terkejutlah! Mana ada terniat di hati saya yang murni lagi suci ni nak menyumpah.”

Farhan masih mempamerkan rupa garangnya..

“Kau cium tiang basket ball tu sekarang.. dalam masa 10 saat”

“Hah?!”

Bingung. Tangannya sudah mengaru kepala yang tidak gatal itu.

“Sekarang!!!!”

Oleh kerana perasaan gemuruh meluap-luap apabila mendengar jeritan itu, Helina berlari ke arah tiang basket ball dengan lajunya.

“Ekkkk....”

dum! Hah, kan dah terover limit.. tu bukan lagi cium.. tu tersembam namanya. Akibat rasa gemuruh yang dialaminya. Helin…

143 senior empat mata! part 2

“Hah! Dah balik.. apa lagi minah sebelah tu kirim? Kirim salam? Kirim surat? Atau kirim kuih? Kalau kuih bagus juga... tengah lapar sekarang ni”

Memang sudah menjadi kebiasaan buat Farhan bila saja adiknya pulang dari rumah sebelah. Pasti Helina mengirim sesuatu. Jemu jugak mendengarnya. Tapi kalau Helina mengirimkan makanan, memang habis dimakannya. Pandai pula anak jiran mereka itu memasak, ingatkan tahu nak mengatal je.

“Tak... mulai hari ni abang dah takkan dapat lagi segala jenis kiriman yang membuatkan abang jemu selama ni.. sebab Lina kata, dia dah benci abang.. jadi kiranya, abang dah menang.. abang dah berjaya buat dia benci kat abang.. tahniah.”

Kata Harissa dengan suara cerianya. Haris Farhan tersenyum.

“Akhirnya.. itu yang abang suka dengar.. tapi Tupperware yang Rissa pegang tu, dari dia untuk abang kan.. jadi ertinya tak serik lagi la budak tu nak menggatal..”

“Eh.. tak.. kek keju kegemaran abang ni untuk mak dengan ayah.. untuk abang takde..”

Saja ditekan perkataan kegemaran …