Followers

Sumpahan untuk Si Puteri

Thursday, November 11, 2010

My EX-BF List BooK... 5

Bab 5
Lily tersenyum melihat gambar-gambar lamanya ketika masih kecil. Mungkin dia masih berumur 5 tahun ketika itu. Masih teringat kenangannya bermain lumpur, panjat pokok.. Lily menggeleng.. betapa degilnya dia sewaktu kecil. Dia merenung ibunya yang tersenyum-senyum di sebelahnya.
“And.. kenapa mama paksa Lily tengok gambar-gambar ni?”
Senyuman mamanya terlalu lebar.. Ini mesti matchmaker lagi ni..
“Lily ingat tak budak lelaki dalam gambar tu.. Ala.. anak Datin Faezah…”
Lily menarik nafas panjang.. Ya Allah.. aku tahu berdoa mendoakan mala pertaka, tapi kau pengsankanlah di saat ini juga supaya aku tidak mendengar sebarang ayat lagi dari mamaku….
“Lily! Dengar tak mama cakap ni..”
Marah Puan Harlini apabila anaknya itu kelihatan seperti tidak memberi perhatian kepadanya.
“Mama…. Lily baru menginjak angka 30 tahun.. belum 40 tahun.. janganlah macam ni mama.. Kalau ada jodoh.. adalah..”
“Habis? Nak tunggu je jodoh tu datang sampai umur 40 tahun? Kamu masih sayang ke dengan Adie? Kalau kamu masih nak dengan dia.. mama tak kisah..”
Huh! Adie Sufian lagi..
“Ma.. Tolonglah jangan sebut nama orang tu lagi depan Lily… tak sukalah..”
“Kenapa marah pulak? Entah-entah masih sayang..”
“Ma..”
“Lagipun Adie tu pun dah bujang balik.. Dia asyik merisik khabar kamu je..”
“Ma….” Bosan.
“Ma dah beri nombor telefon kamu dengan dia..”
Mata Lily seperti mahu terbeliak mendengar kata-kata mamanya.. Macam ada anak panah yang menikam jantungnya.
“Mama bagi???.....”
Sambil menekan jantungnya yang terkejut sebentar tadi.
“Yelah.. kenapa? Limited edition sangat ke nombor telefon kamu tu sampai tak boleh bagi orang..”
Lily mengeluh.. Kenapalah mamanya lembut hati sangat bila dengan Adie Sufian tu.. dulu begitu.. sekarang pun begitu..Dia yang sering disalahkan bila berkata tentang Adie Sufian.. Walaupun lelaki itu yang sering membuat onar.
“Lily…”
Masih tiada respond.
“Lily...”
Kuat sikit sound tu.. Tapi masih tidak dapat menembusi imaginary headphone yang menutup telinga Lily untuk mendengar.
“Lily!!”
Fail di hempas di atas meja membuatkan Lily tersentak hebat. Bingung sekejap.. Ek? Aku dah sampai pejabat ke? Baru je tadi duduk kat rumah dengan mama.. Sekeliling pejabat ditinjau sehinggalah sampai pandangannya ke arah Darius yang sedang menahan geram.
“Dah habis berkhayal?”
Sinis!.
“Dah..”
Selamba.
“Boleh Cik Lily tolong tengok fail ni dan tengok apa kesalahan dia sebelum pas kat saya..”
Lily membelek-belek fail di atas meja macam membaca buku cerita kanak-kanak. Membelek dengan perasaan endah tak endah.
“Kenapa dengan fail ni.. saya tengok okay je..”
Selamba.
Darius mengetap bibir.
“Boleh tolong tengok pengiraan kos bahan untuk projek ini di muka surat 4..”
“So.. apa masalah dia?”
Tanya Lily masih lagi selamba. Walaupun dia nampak dengn jelas kesalahan laporan itu.
“So??? 5 darab 5 pun awak boleh salah kira???? Kalau tak hafal sifir, gunalah kalkulator! Apa kat pejabat awak tak ada kalkulator ke?”
Lily masih membuat wajah tidak bersalah.
“Kat pejabat En.Darius pada kalkulator ke?”
Balas soalan Darius dengan jawapan juga.
Darius bingung.
“Adalah!”
Jawab juga walaupun soalan tu memang layak dikategorikan dalam soalan paling bodoh.
“Kenapa sebab 5 darab 5 pun En.Darius pecah masuk pejabat saya.. Kenapa tak betulkan sendiri.. Nak saya tolong tekankan kalkulator ke?”
Amik! Kena sebijik!
“Saya Cuma nak Cik Lily alert dengan kerja yang diberi.”
Jawapan tutup malu.
“Itu kerja awak sekarang.. Bukan saya.. Now, will you excuse me.. I want to continue khayal saya yang terganggu sebentar tadi..”
Darius mencebik. Lawak gila anak bos ni.. Kerek!. Darius sempat lagi menghempas pintu dengan kuat yang membuatkan jantung Lily termelatah kerana terkejut.
Hai… sabarlah jantung.. Dalam satu hari ni dua kali kau terkejut.. Balik kerja nanti mesti jumpa doctor ni..

No comments: