Followers

Sumpahan untuk Si Puteri

Thursday, April 23, 2009

sekolah_cinta 15

“Nieylla.., kau dah kemas baju2 semua ke?” Nathalie memandang Nieylla yang blur sejak pengakuan Riz hari itu..(walaupun Riz tidak tahu yang Nieylla mendengar pengakuannya)

“Hah?” masih dengan muka blur. “Baju buat apa? Nak pindah rumah ke?” Nieylla membalas pandangan Nathalie dengan muka berkerut.

“His! Mamai betullah minah ni...” Lulu menyampuk..

“Untuk Campingla bakal adik ipar ku…” Amy mengingatkan Nieylla. (Dah brani mengaku jd kakak ipar ni..)

“Oo..camping.. belum.” Kata Nieylla dengan selambanya.

“Hah?! Belum? Kan besok nak pergi camping dah.. “ Nathalie terkejut dengan keselambaan Nieylla.

“Aku kemas malam ni la.. kan besok nak pergi..” masih lagi selamba.

“sempat ke? “ Lulu was2 dengan sikap kawannya sejak dua menjak ni.. ‘ minah ni okay lagi ke atau dah kena virus anggau ni? Ke kena heart attack sebab hari tu..

“Sempatla.. sebab aku akan kerahkan Abang Dani tolong aku…hehehe” Nieylla menunjuk ke arah abangnya. Dani yang mendengar kata2 adiknya mengangkat kening.

“Pembuli..” kata Dani.. Nieylla hanya tersengih.

“Ken kau ikut tak camping tu?” Dani bertanya pada Ken yang sedang bercerita bersama Im.

“Ikutla.. kalau Nathalie ikut aku pun mesti ikut..” Ken mengusik Nathalie..

“Ie… apa kaitan kau dengan aku pula.?” Nathalie menunjukkan wajah jengkel.

“Aik? Sudah gaharu, cendana pula. Kita kan pasangan paling romantis di abad ini..” Selesai saja Ken menghabiskan ayatnya, Pen marker terus saja melayang kearah Ken dan Im.. (slow motion..,) Pen itu melalui muka Im tetapi dengan tangkas Im menyelamatkan mukanya.., kemudian Pen itu hampir mengenai muka Ken tetapi dengan tangkas juga Ken menyembunyikan mukanya di sebalik buku.. Kemudian dengan tertibnya Pen Marker itu mendarat di depan Whiteboard..

“Huh! Selamat muka aku yang handsome ni..” Kata Im dengan coolnya.. Ken mengangkat kening kemudian memandang Nathalie..

“Hehe.., terernya kau Nathalie.. elok je Marker tu mendarat di whiteboard.. nanti senang2 ajarla aku..” Ken masih lagi ingin mengusik Nathalie..

“Diam lah!” Nathalie mencebik.

“Syyyy! Diam2.. aku tengah mengelamun ni..” Dengan lantangnya Nieylla berkata dan dengan muka yang takde perasaan.

“Aik? Dia yang mengelamun,., satu kelas kena suruh diam?.. betullah ada masalah dengan adik kau ni Dani..” selamba Ek berkata..

“Saudara Ek! Sila Diam..” kata Lulu sambil menjeling.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Hai…, hari2 tengok cerita The Nanny ni.. best ke?” Im menegur Syirah dengan ramah.

“Eh.., abang Im.. kenapa? Abang Im nak tengok channel lain ke?” Syirah terkejut dengan kehadiran abang angkatnya itu.

“Taklah.., nak cuba tengok cerita ni..” Im duduk berdekatan dengan Syirah.

“abang Im nak minum apa2? Syirah boleh buatkan” Tawar Syirah.

“takpelah…kalau Im nak ,Im boleh ambil sendiri..” Im sendiri tidak menyedari sejak bila dia mula berlembut bila bercakap dengan Syirah.

“Okay..” Suasana sunyi seketika kerana kedua-duanya kelihatn canggung untuk bercerita.sesekali kedengaran Syirah tertawa lucu bila saja adegan Niles the butler mengenakan Ms.Babcock dengan selambanya.

"So…Syirah dah kemas baju untuk bawa pergi camping besok?” Setelah puas mencari subjek yang sesuai.. ‘dah penulis yang takde idea… aku pun takde idea-lah nak cakap apa’ (Im tak mahu mengalah)hehe..

“Dah., Abang Im dah kemas?” Syirah memulangkan soalan semula setelah menjawab soalan itu,.

“Belum..” Im berkata perlahan..(ada unsur2 minta simpati)

“Nak Syirah tolong kemas kan?” Syirah dengan Baiknya menawarkan bantuan kecemasan.. ‘bukan bantuan pernafasan ya…hehehe’.. Im tersenyum lebar sampai ke telinga (hiperbola ni..) hehe

“Boleh gak kalau Syirah sudi.. Im tak tahu nak bawa baju apa..” Masih lagi dengan nada meminta simpati.

“Em.., nanti Syirah tolong kemas lepas habis cerita ni ya..” Syirah bercapak perlahan.. Dengan tekun Syirah menonton cerita kegemarannya tanpa gangguan dari Im.. Kemudian terdengan batuk2 nakal dari Mak Temah..(Nanny Im dan Syirah..,) Im tersengih.. dia tahu batuk2 nakal tu untuk dirinya.. kerana terlalu asyik melihat muka Syirah..

‘ala.., tak sporting Mak Temah ni..time nil ah sesuai pun nak skodeng muka Syirah… kang ibu dan ayah ada, terus kena suruh kawin..dorang ingat anak jantan dorang ni dah gatal sangat...’(memang pun) Im merungut di dalam hati.. Syirah berlalu ingin ke tingkat atas..

“Eh? Syirah nak pergi mana tu?” Im bertanya. Syirah memandang Im pelik.

“Nak pergi kemas baju abang Im lah..”

“Oo.. “ Im mengangguk.. setelah memijak tangga yang pertama tiba2 Syirah terfikir.

“Em..” Syirah malu2 bertanya..Im mengangkat kening.. “Seluar junior abang Im macam mana?” dengan muka innocentnya. Im tersenyum lebar.

“Hehehe.., tak nak kemas sekali?..” saja mengusik Syirah. Merah muka Syirah menahan malu.. “Memain je lah.. kemas baju je.. yang lain2 nanti Im masukkan sendiri..” Kemudian Syirah tersenyum sambil 'mendaki' tangga. Senang dengan perubahan sikap abang angkatnya…

#sorry takde idea…hehe…tu yang merapu je lebih…

5 comments:

MaY_LiN said...

hehe..seluar jr..?
urmm..huhu..
jgn sesame b'2 duk dlm blik suda..
nnti memcm lak jadi..
dala im tu da suke kat syirah..

Si Kure-kuree said...

hehe..nakal im ni..
pape pun..nak tahu sal nieylla n riz...
hehehe
lulu n ek 2...

MeGa_Lisa said...

takpe may_Lin.., ada Mak Temah tolong tengokkan si Im tu...hehehe

Anonymous said...

haha..
seluar jr??
kelaka je..
adoi..
nice la..
xde idea pn bes gak..
kalo ade idea cmne la gamak nye kn..
keep it up!! ^_^

-che na-

ieLa @ chayuntx ! ! said...

kite p0wn ske tgk cite THE NANNY.
mmg lawak tyme niles kenekan c.c
bez st0ry !