Skip to main content

Actually..It Mrs now..not Ms, 19

Hah? She transfer to Angsana 1!

Ruang di sekelilingnya di rasakan sangat luas. Dia boleh bernafas dengan lega, dan dia juga boleh menari dan menyanyi seriangnya. Udara di persekitaran juga agak tenang. Tiada lagi bayang-bayang yang sentiasa mengekori dan mencari salah silapnya. Sekali lagi dia bernafas lega. selega-leganya!

“Sudah-sudahlah tu.. aku tahulah kau sedang merasai kebahagian yang teramat sangat.. “ Tegur Pony yang duduk berhadapan dengan Dahlia di ruang Siswa. Dahlia tersenyum.

“Mestilah.. baru hari ini aku terasa selamat duduk di Angsana 2 ni.. Udara hari ni pun rasa sungguh nyaman.” Jawab Dahlia. Paied yang mendengar hanya menggeleng kepala. Memang sedari tadi Dahlia tersenyum sehingga ke telinga melihat Chill memasukkan barang-barangnya di dalam kereta.

“Did you just say, you feel insecure when Chill around?” Tanya Runner dalam gurauan yang agak sinis. Dahlia termenung seketika kemudian menganggukkan kepalanya.

“Yalah.. aku rasa insecure sangat..”katanya mengiakan kata-kata Runner. “masa primary school dulu aku tak sempat ambil kelas karate..Chill tu nampak je macam Jelly fish.. Tapi sekali dia karate kerusi taman kat hostel tu.. macam retak menanti belah je kerusi tu.. Kalau muka aku dia buat begitu?? habis punah harapan nak demand harga hantaran yang tinggi..” jelasnya lagi..

“No, aku maksudkan pasal hubungan kau dengan Paied.. kau rasa insecure ke kalau Chill goda Paied?” Tanya Runner lagi. Piaed tunduk merenung buku.. malas melayan.

“ Mestilah.. Kalau Paied nak cari penganti aku pun carilah yang boleh mengatasi keperibadian aku.. Agak-agak lah pun nak suruh Jelly fish tu ganti aku..” Jawab Dahlia laju. Paied merenung wajah Dahlia di sebelahnya.

“I will not!” Sampuk Paied.. Dahlia merenung wajah Paied..

“Irah cakap ‘kalau’..” Balas Dahlia.. Paied mengangguk..

“But still.. I will not.find replacement,,” Tekan Paied lagi.. suasana sepi seketika..
Runner menggaru kepala.. salah topic ke aku ni? gumannya di dalam hati.

“Anyway, Chill pindah kat mana ek?” Fie memecah kesunyian. Dahlia dan Paied yang sedang berdiam diri dan kononnya membaca buku merenung Fie.

“Aku dengar dia transfer kat Angsana 1..” Jawab Aniq yang dari tadi menjadi pendengar. Pen di tangan Dahlia tanpa sebab ber’thermal contact’ dengan permukaan meja. Padahal pen itu tidaklah susah sangat untuk di genggam. Paied memandang Dahlia. Dahlia mengawal riak wajahnya dengan senyuman.

“Siapalah jadi mangsa dia seterusnya..” Itu saja ayat yang keluar dari mulutnya sebelum dia mengkaji buku-buku yang ada di depannya dengan sepenuh perhatian..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Nah, kopi panas untuk pemaisuri hati..” Kata Paied selepas meletakkan segelas kopi di depan Dahlia.. Dahlia merasa kopi yang Paied bawa dari cafeteria Kolej Angsana yang bersebelahan dengan tempat mereka mengulangkaji pelajaran.

“Emm.. sedap..” Dahlia membuat muka ceria selepas meminum air kopi itu. Walaupun lidahnya tidak dapat merasa apa2 rasa buat masa sekarang.

“Sedap?.. Cuba rasa lagi..” Kata Paied pula.Dahlia meneguk air kopi di gelasnya. Tapi masih lidahnya tidak dapat merasa.

“Okay je.. kenapa?” tanya Dahlia. Paied menggeleng.

“Irah ada masalah ke?” Tanya Paied serius. Dahlia merenung bukunya. “Ada rahsiakan sesuatu dari Paied?” Dahlia menggeleng perlahan. Rasa seperti mahu menelan 10 biji ubat tidur supaya dia tertidur dan tidak mendengar pertanyaan Paied yang seterusnya. “Kenapa? Irah dah lain sekarang,, suddenly, peranan Paied sebagai rakan Irah dah terhenti selepas je Paied jadi kekasih Irah.. Kenapa? Kalau ada masalah Irah cari DK dan bukan Paied, macam dulu2..” Dahlia hanya merenung meja yang menjadi saksi bisu di antara mereka.. Kalau teman-teman mereka masih ada di sana semestinya soal begini tidak akan di ungkap dalam perbualan mereka. Paied menggeleng melihat Dahlia yang terus mendiam. “Paied terasa hati dengan sikap Irah ni..” Tanpa kata dia terus meninggalkan Dahlia yang masih membisu.

‘Paied tak tahu yang Irah cuba melindungi hati dan perasaan Paied.. seperti selalunya..Irah pun sedih, Irah tertekan.. tapi apa yang Irah boleh buat? Irah tak mampu nak ubah semua yang telah terjadi..’ Dahlia menguman di dalam hati sambil memerhati setiap langkah Paied.

Comments

haissyy..susah cmnie..
sian paied..sian irah..sian daniel..
fzm2 said…
hurmmm..
ksian r kt paied..
huhuhu
msty sdeyh kal0
tw hal sbenar
sHamie said…
hmmm sdih nye....
huhuhu
MaY_LiN said…
ala..
nak irah ngan dannial..
Anonymous said…
harap harap daniel tak jumpa ngan chill....
alreinsy said…
alamak... ciannya dahlia, daniel & paied... huhuhu... x mo chill jumpa dgn daniel.. nnt dia ngaku jd "chill online"... lagi haru... huhuhu
Anonymous said…
yang pasti, xnak dahlia n dannial bercerai..biarla paied cari pmpn lain..mana tau a real chill berubah n paied terpikat kat dia..hoho
nursya said…
aloh2...
paied dh majuk...
camner la si dahlia nk bgtau paied pasal dannial nie....

Popular posts from this blog

143 senior empat mata!

Bosan.. jadi buatlah cerpen syok sendiri.. kalau rajin bacalah n comment ek.

“Hoi!!”
“Opocot mak kau jatuh!”

Huh! Jatuh bersepai jantung aku dengan jeritan yang sungguh kurang ajar itu. Menggelegak juga jantung,hati,hempedu aku sekarang ni. Farhan yang sedang bercekak pinggang di hadapannya dijeling tajam.

“Dah la kau tak buat apa yang aku suruh! Kau sumpah mak aku jatuh lagi!!”

E’eh.. aku tak main sumpah-sumpah ni.. Ingat ni cerita sumpah bunian ke apa..

“Saya terkejutlah! Mana ada terniat di hati saya yang murni lagi suci ni nak menyumpah.”

Farhan masih mempamerkan rupa garangnya..

“Kau cium tiang basket ball tu sekarang.. dalam masa 10 saat”

“Hah?!”

Bingung. Tangannya sudah mengaru kepala yang tidak gatal itu.

“Sekarang!!!!”

Oleh kerana perasaan gemuruh meluap-luap apabila mendengar jeritan itu, Helina berlari ke arah tiang basket ball dengan lajunya.

“Ekkkk....”

dum! Hah, kan dah terover limit.. tu bukan lagi cium.. tu tersembam namanya. Akibat rasa gemuruh yang dialaminya. Helin…

143 senior empat mata! part 2

“Hah! Dah balik.. apa lagi minah sebelah tu kirim? Kirim salam? Kirim surat? Atau kirim kuih? Kalau kuih bagus juga... tengah lapar sekarang ni”

Memang sudah menjadi kebiasaan buat Farhan bila saja adiknya pulang dari rumah sebelah. Pasti Helina mengirim sesuatu. Jemu jugak mendengarnya. Tapi kalau Helina mengirimkan makanan, memang habis dimakannya. Pandai pula anak jiran mereka itu memasak, ingatkan tahu nak mengatal je.

“Tak... mulai hari ni abang dah takkan dapat lagi segala jenis kiriman yang membuatkan abang jemu selama ni.. sebab Lina kata, dia dah benci abang.. jadi kiranya, abang dah menang.. abang dah berjaya buat dia benci kat abang.. tahniah.”

Kata Harissa dengan suara cerianya. Haris Farhan tersenyum.

“Akhirnya.. itu yang abang suka dengar.. tapi Tupperware yang Rissa pegang tu, dari dia untuk abang kan.. jadi ertinya tak serik lagi la budak tu nak menggatal..”

“Eh.. tak.. kek keju kegemaran abang ni untuk mak dengan ayah.. untuk abang takde..”

Saja ditekan perkataan kegemaran …