Skip to main content

Actually..It Mrs now..not Ms, 23

Firstly..soooo sorry.. selalu lambat antar reply.. secondly.. so sorry DAA masih belum di masukkan kembali.. Lastly., enjoy reading.. salah ejaan, salah sebutan salah segalanya.. tolongla comment...heheh

“Nial.. Kita shopping petang ni..”

“Hah?”
Dannial memandang Dahlia dengan muka bingung.

“Laa...kata nak buat barbeque petang ni.. mesti beli bahan-bahan untuk di barbeque kan..”

“Emmm....”

Mencari alasan.. Aidil yang duduk di sofa yang berhadapan dengan pasangan itu mencuri dengar.. menanti alasan yang akan Dannial berikan. Dahlia berkerut dahi menunggu tindak balas dari Dannial.

“Ala Lia.. aku dah booking Nial lah petang ni... nak minta temankan dia check kereta aku yang accident tu kat bengkel.”

Aidil menjawab bagi pihak Dannial.. Dia tahu yang Dannial serba salah mahu menipu Dahlia.

“Ooo...Takpelah.. Lia pergi dengan mama jelah..”
Senyap seketika..

“Tapi Nial mesti balik cepat...”

Dannial tersenyum. Mengangguk. Itu sudah pasti.. Takkan dia habiskan masanya dengan Chill sedangkan cinta hatinya sedang menunggu di rumah..

“Mestilah.. Nial pergi kejap je..”
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kakinya sudah seperti tidak dapat menampung berat badannya.. Padahal dia hanya memakai sandal tanpa tumit.. Sedangkan Chill.. Wanita itu memang mengerikan.. Kasut tumit tinggi setinggi 4 inch tidak menghalangnya dari berjalan ke sana ke sini mengelilingi shopping complex tempat mereka berada sekarang.

“Chill... You nak beli apa lagi ni??? Dah lambat ni.. I kena pulang..”
Entah sudah beberapa kali dia bertanya soalan yang sama.

“Ala...kejap lagilah.. I nak tengok butik kat depan tu lagi..”
Dan entah beberapa kali dia mendengar jawapan yang sama.

“Aduh... tangan you tu dah penuh dengan barang tau.. sambung besok-besoklah ya..kaki I pun dah macam reput dah ikut you berjalan ke sana ke sini..”

“Nial.... Please.. pergi butik tu lagi..”
Pujukan Chill yang manja kedengaran seperti menyakitkan telinganya.. Semua perempuan begini ke kalau shopping.. Tapi Dahlia tidak pula seperti Chill.. Hanya membeli barang keperluan kemudian pulang.. Tidak perlu menjelajah seluruh shopping complex itu.

“Huh! Okay.. Tapi lepas ni kalau you nak merayau lagi.. you pergi sendiri..”

“ala Nial..kena rushing sangat ni.. malam pun belum.. baru jam 8 lebih..”
Dannial menarik nafas panjang..

“This is not like you Chill..atleast, Not like I imagine.. Chill I know...”

Macam Dahlia.. dia menyambungnya di dalam hati.. itu yang dia mahu.. Dia berharap yang Chill yang dia kenali di ruang maya itu adalah Dahlia..

“Em..... Apa you cakap ni Nial.. you tahu kan yang I memang Chill..”

“Ya... but you are different..”

Chill mengetap bibir.. Different...different! apa yang lain? Cerewet... marahnya di dalam hati..

“Macam mana yang lain Nial..its me..”

Chill cuba berlembut dengan jejaka di depannya itu..

“I bayangkan you ni seorang gadis yang pandai jaga perlakuan you..”

“Why? What wrong with me??”

“Ah!..nothing.. just nothing...”

Dannial menarik nafas panjang.. barang-barang Chill yang di angkat olehnya di letakkan di atas kerusi yang memang di sediakan di sana.

“I balik dulu.. takde mood..”

“But... Nial... Nial! Siapa nak tolong I angkat barang ni.. Nial!!! Dumb!”
Dannial yang makin menjauh menimbulkan rasa geram di hatinya.. Chill mengetap bibir geram.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
“Emm... Bau macam sedap je.. jaga2 hangus ya..”

Dannial yang baru sampai berbisik di telinga Dahlia. Dahlia yang sedang membalik-balikkan ayam di atas panggangan terkejut dengan kehadiran Dannial di sebelahnya.

“Lambatnya balik..”

“Em.. Sorry.”
Dahlia menarik muncung.. entah kenapa dia terasa sedih bila Dannial tidak menunaikan janjinya untuk balik awal.. Mungkin kerana masalahnya yang sedang bertimbun-timbun membuatkan hatinya agak sensitive..

“Pergilah mandi dulu..”

“Lain macam je bunyi dia.. marah Nial ya?...”

“Takdelah..pergilah mandi..”

“Em..Jomlah temankan...”

“Em.. Orang dah mandilah..”

“Takpe.. Mandilah sekali lagi..”

“Takmau.. sejuk..”

Jual mahal..

“Tak sejukla.. pasanglah heater..”

Tangannya sudah melingkar di pinggang isterinya..

“Heater rosak..”

“Nial ada tolong panas kan..”

Ayam entah ke mana.. barbeque entah kemana.. Yang dia sedar hanyalah muka Dannial yang makin mendekat dengannya..

“Ehem...ehem..”

Konsentrasi terganggu..

“Nial... papa kau tanya.. nak ikut berjemaah solat isyak ke??”
Aidil tersenyum lebar di depan pintu rumah.

“.. kejap lagi aku masuk..”

“Oooo..cepat sikit ya.. dahlah kau belum mandi tu..”

Dannial mengalihkan perhatian kepada Dahlia semula..Nafasnya seperti tersekat sebentar tadi.. sebelum menerima ganggu dari Aidil.

“Lia dah solat?”

Dahlia tersenyum malu..

“Lia cuti.. sebab tu awal duduk kat luar ni panggang ayam..”

“Oooo...”

Kecewa.. Dahlia pasti itu nada kecewa...betul-betul pasti.. sekurang-kurangnya dia masih boleh selamat lagi untuk cuti kali ini...

Comments

epy elina said…
hohooh...
cptla daniel sdr yg chill 2 pnipu...
nak daniel ngn lia...
MaY_LiN said…
bile la nak terungkai semua ni..
memang kacau daun aidil ni..
xboleh nak bermesra alam..
hikhikhik
natasya said…
cepat larh danial sedar yg chill tuh bkn yg chill di alam maya tuh..!!!xsabor nie....knapew danial nie x try balik lpas taw yg chill nie xmcm chill di alam maya 2??

Popular posts from this blog

143 senior empat mata!

Bosan.. jadi buatlah cerpen syok sendiri.. kalau rajin bacalah n comment ek.

“Hoi!!”
“Opocot mak kau jatuh!”

Huh! Jatuh bersepai jantung aku dengan jeritan yang sungguh kurang ajar itu. Menggelegak juga jantung,hati,hempedu aku sekarang ni. Farhan yang sedang bercekak pinggang di hadapannya dijeling tajam.

“Dah la kau tak buat apa yang aku suruh! Kau sumpah mak aku jatuh lagi!!”

E’eh.. aku tak main sumpah-sumpah ni.. Ingat ni cerita sumpah bunian ke apa..

“Saya terkejutlah! Mana ada terniat di hati saya yang murni lagi suci ni nak menyumpah.”

Farhan masih mempamerkan rupa garangnya..

“Kau cium tiang basket ball tu sekarang.. dalam masa 10 saat”

“Hah?!”

Bingung. Tangannya sudah mengaru kepala yang tidak gatal itu.

“Sekarang!!!!”

Oleh kerana perasaan gemuruh meluap-luap apabila mendengar jeritan itu, Helina berlari ke arah tiang basket ball dengan lajunya.

“Ekkkk....”

dum! Hah, kan dah terover limit.. tu bukan lagi cium.. tu tersembam namanya. Akibat rasa gemuruh yang dialaminya. Helin…

143 senior empat mata! part 2

“Hah! Dah balik.. apa lagi minah sebelah tu kirim? Kirim salam? Kirim surat? Atau kirim kuih? Kalau kuih bagus juga... tengah lapar sekarang ni”

Memang sudah menjadi kebiasaan buat Farhan bila saja adiknya pulang dari rumah sebelah. Pasti Helina mengirim sesuatu. Jemu jugak mendengarnya. Tapi kalau Helina mengirimkan makanan, memang habis dimakannya. Pandai pula anak jiran mereka itu memasak, ingatkan tahu nak mengatal je.

“Tak... mulai hari ni abang dah takkan dapat lagi segala jenis kiriman yang membuatkan abang jemu selama ni.. sebab Lina kata, dia dah benci abang.. jadi kiranya, abang dah menang.. abang dah berjaya buat dia benci kat abang.. tahniah.”

Kata Harissa dengan suara cerianya. Haris Farhan tersenyum.

“Akhirnya.. itu yang abang suka dengar.. tapi Tupperware yang Rissa pegang tu, dari dia untuk abang kan.. jadi ertinya tak serik lagi la budak tu nak menggatal..”

“Eh.. tak.. kek keju kegemaran abang ni untuk mak dengan ayah.. untuk abang takde..”

Saja ditekan perkataan kegemaran …