Followers

Sumpahan untuk Si Puteri

Tuesday, May 19, 2009

sekolah_cinta 19

“Huhu.. Nathalie.. kau tengok muka aku lepas camping ari tu.. berbelang2..” Lulu mengadu sambil membelek2 mukanya di cermin seperti tidak puas hati..

“Ha. Ha. Ha.” Kedengaran ketawa sinis yang dibuat2 dari belakangnya. Lulu mencebik. “Yalah sayang.., berbelang2 macam kuda belang.. takpe.., apa kata sayang tempel bedak nyonya tu kat muka tebal2.. baru tak nampak berbelang..hahaha..” Ek senang hati mengenakan Lulu..

“Lucunya encik Ek.. siapa sayang kau?!..” terus menghempukkan buku ke kepala Ek.

“Aduh… suka betul hempuk buku kat kepala aku.. kang aku jadi bodoh kau juga yang susah.. terpaksa tanggung keluarga kita..heheh” Sambil menggosok2 kepalanya.

“You better leave now or I gonna kill you.. or I eat you bulat2!!!” Lulu hampir menjadi incredible hulk..

“Okay2.. belek lah muka kau tu puas2 kat cermin.. bye darling..” Sempat lagi Ek mengusik Lulu dengan menghadiahkan flying kiss..

“Apa darling2!!”

“Uik? Garangnya..” Ek cepat2 berlaku bila melihat Lulu sudah siap sedia membaling 2 buah buku tebal.

“Wei Nieylla, apasal kau senyum2 ni? Dah buang tabiat ke apa” Nathalie melihat Nieylla di sebelahnya.

“Nathalie…” Nieylla melihat2 di sekeliling kelas.. ‘okay.. line clear..’ “ Kau tak nampak ke senyuman aku ni senyuman yang penuh muslihat..hehehe” Sambil mengosok2 ke2 belah tapak tangannya dan senyuman ala-ala evil.

“ pelik budak ni.. entah2 kena sampuk oleh hantu hari tu kot..” Syirah menyampuk.. Nathalie tersenyum. Setuju dengan Syirah.

“Ada lah.. korang just wait and see je ya.. “ Kemudian Nieylla berjalan keluar dari kelas itu.

“Kena sampuk lah tu kot..” Amy pula menyampuk.. Nathalie dan Syirah berpandangan sambil kemudian tergelak..(entah apa yang lucu)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“ Wei.. apasal Nieylla senyum memanjang je dari tadi ya?? Macam pelik sangat..” Hanya mereka ber4 sahaja yang turun ke kantin kerana Nieylla tidak mahu join sekali.. diet katanya,

“Dia dah declare dengan Riz kot?” Lulu cuba meneka..

“Declare? Siapa? Riz dengan Nieylla ke?” Tiba2 Ken menyampuk perbualan gadis2 itu.

“His! Ken ni.. lain kali nak menyampuk bagi salam-lah dulu.. kitorang teka je tu.. sebab kena marah oleh Cikgu Rose pun dia senyum je.. lepas tu kena denda naik atas kerusi pun dia senyum je.. boleh kata sepanjang hari di sekolah ni dia senyum je..” Nathalie menerangkan.

“And kalau ikut yang tak logiknya.. buku pun boleh hairan tengok senyuman Nieylla tu.. tengok Riz pun takde dengan korang..” Lulu menyambung.. sememangnya kumpulan Jejaka itu pun tidak cukup forum..

“ Macam tak percayalah dorang couple.. betul ke tu?” Im mengambil tempat duduk.Soalan ditujukan buat Dani..

“Entah.. tak tahu.. tapi senyuman dia tu memang dari semalam lagi.. senyum sampai terlanggar meja pun masih kekal senyuman dia tu.. kena sampuk kot..” selamba Dani mengambil minuman Amy..

“Tapi aku rasa macam tak sesuai lah Riz dengan Nieylla.. kau tak nasihat adik kau tu Dani?” Ken masih cuba menyembunyikan rancangan Riz itu..

“belum lagi.. tunggulah dulu dah betul2 dorang nak couple barulah aku nasihat.. hehe..” Dani tersengih.. sebenarnya memang dia risau dengan adiknya.. tetapi apa boleh di buat.. yang lelaki tu kawan, yang perempuan pulak adiknya. ‘kang dua2 kecil hati dengan aku.. Hati aku dah bagi kat Amy.. macam mana nak derma hati kat dorang berdua lagi..hehehe’..Tidak lama selepas itu kedengaran bunyi handphone Im.

“Wei! Siapa suruh kau bawak Hanadphone?” Ek terus bertanya Im.

“Lecehlah kau ni.. “ sempat lagi Im menjawab sebelum menjawab panggilan itu.

“Leceh tak leceh.. demerit tetap demerit..” Ek menjawab..

“Apa2 je lah..” Im pergi jauh sikit dari rakan2nya agar perbualannya tidak didengari mereka.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Assalammualaikum..” Suara dihujung talian memberi salam. Im terdiam seketika.. ‘macam pernah dengar suara ni..’

“Waalaikumsalam.. boleh saya tahu.. siapa ni?” Im cuba mengorek memorinya..’macam kenal lah..’

“Aik? Kerek ko ye.. kawan lama pun boleh lupa..” Suara di hujung talian masih mahu berteka teki.

“Macam kenal suara ni.. tapi ingat2 lupa lah..” Im berterus terang..

“Haiyo Bro.. macam mana boleh lupa.. kawan lama.. ni Eyrique Ikmal la.. yang handsome lagi tampan tu..” Im tertawa mendengar Eyrique memuji diri..

“Oo.. kau Ery... masih tak berubah.. seHandsome2 kau.. handsome lagi aku tau..hahaha” Im tidak mahu mengalah..

“Amboi.. tak nak mengalah nampak..” tawa mereka bergabung.. lama tidak bergurau senda..

“Mana menghilang? Tak dengar2 cerita.. sampai ada mak cik tu frust menonggeng tau..” Im teringat topic yang dia bincangkan bersama teman2nya tadi.. ‘patutlah.’

“Takdenya menghilang.. wei..aku dah pindah balik kat sini. Hari sabtu tu aku sampai sini. Senang2 kita jumpalah..” Ery bersuara ceria..

“Ha.ha.ha macam aku tak tahu kau tu.. nak jumpa aku ke atau mak cik tu…” Im sengaja meng’psyco’ teman lamanya itu.

“aik? Dah tahu tanya lagi wei.. bila2 kita jumpa, kita cerita panjang lebar lagi.. aku nak berkemas ni..”

“Okay bro.. Jumpa kat sini..”

“eh? Mana tau ni?” Ery sengaja bertanya.

“Ala.. macam tak tahu kepala otak kau tu.. bukan nak jumpa aku pun… okaylah.. bye.. “

“Haha.. tau takpe.. okay.. kirim salam kat mak cik tu.. walaupun dia dah tua.. dia tetap di hati ku..” Ery sengaja bernada romantic.

“Poyo..” Sempat lagi Im berkata sebelum menamatkan panggilan telefon itu. Kemudian dia kembali kepada rakan2nya.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Nah ni demerit kau..” Ek memberi surat seperti resit.. Im menyambutnya dengan muka masam.

“Pe lah kau ni Ek.., dengan aku pun nak berkira.. kita dah lama berkawan.. pernah makan sepinggan.. tidur sebantal..” Menonong je Im berkata.

“Wei.. bila masa aku makan sepinggan sama sebantal dengan kau.. karang tak pasal2 kena cop cute gay tau..kan Lulu..” Ek menyengit mata dengan Lulu.. kemudian dihadiahkan jeliran lidah.

“Siapa call kau Im..?” Dani berbalik kepada panggilan tadi..

“Aku rasa bukan sebab Riz..” tanpa menjawab soalan Dani terus saja Im meluahkan isi hatinya. Semua mereka dia sana mengerut dahi.. tak faham dengan bicara Im..

3 comments:

eiDnuT said...

saspen3....bila msg2 nk confess nih..huhu neway nice n3

Si Kure-kuree said...

wujud ery plak dlm ini cite???
mkin complicated la...ssh nk teka da si nieylla tu ngn riz ke ngn ery...

MaY_LiN said...

mmmmm...
sape ery tu..
????