Followers

Sumpahan untuk Si Puteri

Monday, June 8, 2009

Sekolah_Cinta 24



“Daniel! Daniella! Cepat bangun..” Puan Maria menjerit dari tingkat bawah.. Engku Raziq hanya tersenyum mendengar vokal mantap dari isterinya. Daniel dan Daniella yang baru terbangun dengan mula mamai turun ke tingkat bawah..


”apa ni mama.. awal lagi ni.. subuh pun belum masuk lagi.. abang mengantukla..” kata Dani sambil mengosok matanya. Daniella sudah landing semula di pangkuan papanya.


”Mama kamu nak buat suprise party..” Jawab Engku Raziq sambil mengusap-usap rambut anak perempuannya.


”Suprise party apa subuh2 buta ni mama.. adik mengantuklah..” Dengan suara serak2 basah seperti rockers Daniella berkata2.


”Besok jelah mama.. ngantuk ni..” dengan mamainya.. Engku Raziq tersenyum mendengar bantahan dari anak2nya.


”Hari ni kan hari jadi kamu berdua.. malam ni mama dan papa ada kerja.., subuh ni jelah ada masa..” jawab Puan Maria.


”Oo.. Birthday kitaorang ke?? Kita tukar hari esok je lah.. ” Selamba Daniella menjawab.


”Amboi.. memandai nak tukar2.. masa kamu lahir tak pulak kamu nak tukar2 tarikh..” Kata Puan Maria.


”Yang tu salahkan abang.. abang yang keluar dulu.. bukan adik..” Daniella membela diri.


”Dah2..pergi cuci muka tu.. mama masak mee kari.. kalau kamu nak tidur., tidurlah.. biar papa je makan sorang..banyak cket bahagian..” Kelam kabut sikembar mencuci muka apabila mendengar perkataan mee kari..


”Hisy... kalau pasal makan.. terus tak jadi tidur..” Bebel Puan Maria.


”Dahlah tu.. siapkan meja makan.. lapar pulak subuh2 ni..” Kata Engku Raziq sambil mengusap2 perutnya.


”Abang tolong lah sekali..” kata Puan Maria..


”Abang tolongla ni..”Jawab Engku Raziq..


”Tolong apa??”

”Tolong makan...hehehehe..” Dengan selamba Puan Maria menghadiahkan cubitan manja..sambil menjeling..


”Auch...janganlah mengoda abang subuh2 ni.. baru je mandi tadi..” Kata Engku Raziq nakal..


”Ehem2.. hormat2lah anak2 pun..” Selamba Daniella dan Daniel serentak.. Puan Maria dan Engku Raziq tersengih.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sebaik saja Dani dan Nieylla melangkah ke kelas.. kedengaran suara Ery bernyanyi di hadapan kelas sambil bermain gitar..


Apa saja untukmu
Tak ku hiraukan waktu
Katakan saja kan ku laksana
Permaisuri kau bertakhta dujiwa
Apa saja untukmu
Ke dasar lautan biru
Bertaruh nyawa andai kau kau damba
Mutiara... di hari lahirmu


“Eh..stop,stop,stop..” Tiba2 Dani mengacau detik2 jiwang itu..


“apa ni Dani.. aku nak feeling pun tak jadi..” Kata Ery..


“ kau nyanyi lagu untuk aku ke tu.. terima kasih.. macam tahu2 je hari ni hari jadi aku..” Dengan muka tak tahu malunya Dani berkata..


“Kepala otak kau.. tepi cket.. aku nyanyikan lagu ni untuk Nieylla…” Sambil merenung Nieylla.


“ala.. memain je lah.. pressure betullah..” Kata Dani sambil berlalu ke tempat duduknya.


“Sambungla balik nyanyi tu Ery..” Kata Lulu.. Nieylla tersenyum. Riz stress.


Kita menuju gemilang asmara
Tiada cinta setanding kita
Ku rela sehingga ke akhirnya
Tunai segala mimpimu
Uhh... ratuku

Untukmu kasih
Ku cuba meraih
Bintang di angkasa
Walau tak terdaya kan ku ikhtiar
Untukmu kasih
Gembira bersedih
Selagi ku bernyawa
Untukmu kasih, ku korban apa saja

Apa saja untukmu
Kan ku ubah caraku
Jikalah itu yang kau mahu
Apa saja demi kebahgiaanmu

Bukan ku pinta yang luar biasa
Cuma secebis janji setia
Inilah... Lagu cinta kita
Hanya terbaik untukmu
Selama-lamanya


“Hari ni juga.. saya nak melamar Nieylla to be my girl.. and harap dia setuju lah..” Kata Ery.. belum sempat Nieylla membuka mulut Dani sudah menyampuk..


“Saya tak setuju!” Dengan muka seriusnya.


“Ko pehal Dani.. cuba kau jangan menyampuk dulu..” Kata Im..


“Wei.. yang dia bawak couple tu adik aku.. kau ni Ery.. sebelum pikat adik.. mesti pikat abang dia dulu.. cubalah kau belanja aku makan dulu ke.. top up kan aku selama sebulan ke....” Dani merepek.


“Ni sebenarnya aku nak couple dengan adik kau ke atau dengan kau??” Tanya Ery confuse..


“Dengan adik aku la.. tak nak aku dengan orang sejenis.. takde nafsu..” Jawab Dani selamba.


“Dah tu.. cuba senyap cket.. aku nak mengurat adik kau ni..” Kata Ery sambil berjalan ke arah Nieylla.. Ery memegang tangan Nieylla.. “Nieylla setuju ke??” sekali lagi belum sempat Nieylla menjawab…


“Wei.. couple boleh.. yang pegang2 tangan tu bila masa kau dapat lesen?” Kata Dani.. tetapi mulutnya tertutup rapat apabila Im menghumban pemadam getah tepat ka dahinya.. “Yelah2.. aku diam lah ni..”


“Kacau betullah Dani ni… so??” Ery mengalihkan perhatian semula kepada Nieylla..


“So??.. emm.. “ Nieylla berfikir..


“Yes or No??” Ery bertanya..


“Emm…” Nieylla mengigit bibir.. masih lagi berfikir..


“Say yes lah Nieylla… “ Suara2 sumbang mendesak Nieylla..


“Emmm… Yes..” Ery tersenyum lebar.. rakan2 yang lain semua bertepuk tangan.. ‘huh! Susahnya..nak cakap yes..’ Entah kenapa terasa berat hati Riz mendengar jawapan dari Nieylla.. Riz mengeluh panjang…..

2 comments:

MaY_LiN said...

alololo..
tula..
jangan tunggu lama lama
nanti lama lama
nanti d kebas org..
[~_~]

in_wired88 said...

biarla riz tu..
dier dh terpedaya ngan delorita wpun sgt sukakn si nieylla tu..
adekah nieylla akan putus dengan ery dsebabkan riz..
hmm..
musykil..