Followers

Sumpahan untuk Si Puteri

Tuesday, June 9, 2009

sekolah_cinta 25

“Nathalie.. ni ibu nak cakap ni.. bukan nak menghalau.. tapi kesian mummy dan daddy kamu mencari nanti.. dorang tak tahu Nathalie kat rumah ibu.. lagipun tak elok dipandang orang.. rumah ibu ni ada anak teruna..” Dengan perlahan hajah fatimah berkata agar tidak menguris hati anak gadis di depannya itu.. sungguhnya dia kesian dengan gadis itu.. ada duit yang banyak.. rumah besar tapi tetap miskin dengan kasih sayang.

“Nathalie tahu tu Ibu.. maaflah menyusahkan ibu beberapa hari ni.. terima kasih sangat sebab ibu sudi tumpangkan Nathalie kat sini.. Nathalie tak tahu mana lagi nak pergi.. Nathalie macam dah tak boleh duduk rumah tu..” Entah air matanya senang saja berlinangan bila berhadapan dengan wanita yang di gelar ibu itu..beban yang dipikulnya terasa ringan sekali.

“Dahlah Nathalie… nanti2 dorang sedar juga tu… Nathalie kalau perlukan teman bercerita.. Nathalie datang je tempat ibu.. ibu sentiasa ada untuk Nathalie…” Hajah Fatimah mengusap2 rambut Nathalie..

“Terima kasih atas semuanya ibu..Nathalie sayang ibu..” Nathalie memeluk wanita dihadapannya itu.. Hilang sedikit rasa kerinduaan terhadap belaian seorang ibu.Iskandar tersenyum tawar apabila melihat dua orang wanita kesayangannya mengalirkan air mata.

“Besok Is hantar Nathalie balik ya..” Nathalie hanya mengangguk..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Lulu.. aku nak jumpa kau kat Café CyBErLoVe tempat Syirah kerja tu..boleh?” Ek menunggu balasan dari suara di hujung talian..

“Buat apa??” Dingin suara itu..

“Please lah Lulu.. kali ni je.. “ Ek memujuk.

“Tengoklah kalau aku tak busy..” Jawab Lulu tanpa perasaan.

“Aku tunggu kau..” belum sempat Ek menghabiskan ayatnya Lulu sudah menamatkan panggilan itu. Ek mengeluh..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Ek.. café nak tutup dah ni.. kau tunggu siapa sebenarnya?” Syirah yang baru selesai menghantar pesanan kepada pelanggan terakhir mereka menyapa Ek yang seperti orang putus cinta riak wajahnya. Ek mengeluh panjang..

“Entahlah Syirah.. “ Jawap Ek pendek..

“Mesti tunggu awek ni kan.. sampai bawak bunga rose 3 kuntum lagi.. Untuk Lulu ke?” Syirah meneka.

“Kau nak ke? Kalau nak ambillah.. aku dah fed-up menunggu kucing tu bertanduk..” Dengan suara yang hampa.. ‘kesian pulak aku tengok muka 10 sen dia tu..’ Syirah mengambil kertas dan mencoretkan sesuatu di atas kertas itu.

“Nah.. ni alamat rumah Lulu.. pergilah bagi bunga ni dengan dia..” Syirah menghulurkan kertas itu.

“Tak payahlah.. bunga ni pun dah layu..” Ek putus asa.

“Pergilah.. nanti kau rasa tak puas hati lagi.. lepas tu besok kat sekolah semua orang kau bagi demerit..” Selamba Syirah berkata sambil tangannya mula mengemas meja Ek.

“Yelah2.. cakap jelah nak halau aku..” Kata Ek sambil ingin berlalu tanpa mengambil bunga dan alamat Lulu di atas meja itu.

“Ek.., Nah.. bagi dia..” Syirah menyerahkan bunga dan alamat itu kepada Ek.. Ek mengeluh..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Assalammualaikum mak cik.. boleh saya jumpa Lulu?” Kata Ek sambil berdiri memegang bunga yang seperti ‘hidup segan mati tak mau tu..’

“Waalaikumsalam.. kejap ye.. makcik panggil dia kejap.. masuklah dulu..” Ajak Puan Rohaya ramah..

“Takpelah makcik.. kat luar jelah..” kata Ek..

“Okaylah.kejap ye.. duduklah dulu..” Ek mengangguk.. dia berjalan ke kerusi taman itu.. duduk dengan tenang walaupun hatinya sudah bergelora menahan berbagai2 perasaan.Lulu yang di dipanggil oleh ibunya berjalan dengan malas menghampiri Ek..

“Apa kau nak?” Tanya Lulu dingin.

“Lama aku tunggu kau kat café tadi..” Jawap Ek perlahan..

“Well.. who ask u to do so.. aku takde janji dengan kau pun..menganggu je..” Selamba Lulu berkata.

“Okaylah.. sorry kalau aku mengganggu kau.. aku nak hantar bunga layu ni je.. lepas ni aku takkan ganggu kau lagi..takkan sekali2..Aku pulang dulu..” Ek terus meninggalkan Lulu yang sedikit tergamam..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Ery dengan Nieylla memang rapat ke dulu Dani?” Amy bertanya dengan jejaka di sebelahnya itu.. lama Amy menunggu jawapan dari Dani.. Amy mengerut kening.. ‘apasal takde respond ni??’ Amy melihat jejaka di sebelahnya itu.. ‘astaghfirullah al-azim..boleh2 di tidur time dating… tak romantic betullah Dani ni..’

“Dani!!!” Amy melontarkan vokalnya ke telinga Dani.. Dani yang sedang tidur duduk di kerusi taman terus tersedar..

“aduh… kalau ye pun bangunkan lah lembut2.. sakit telinga Dani tau..” Sambil mengosok2 telinganya..

“Siapa suruh Dani tidur.. Amy dah korbankan masa membaca novel untuk date dengan Dani tau.. ni Dani tidur pulak..” Panjang muncung Amy..

“Sorry.. mengantuk semalam tengok bola..pukul 4 baru tidur..” Terang Dani sambil mengosok matanya.. ‘kot2 ada tahi mata ke.. spoil ketampanan aku depan awek..’

“Siapa suruh.. Dani tak rasa ke permainan tu agak sedikit kurang pandai…”Amy meluahkan pendapatnya.

“Kenapa pulak?” Tanya Dani..

“Yelah.. dah penat2 kejar bola tu.. nak rampas bola tu dari pihak lawan.. tapi lepas dah dapat selamba je tendang balik.. tu okay lagi.. lepas dah tendang bola tu.. kejar lagi balik.. tak ke kurang pandai namanya tu..” Amy memandang Dani yang sedang berfikir..

“Alah.. dah peraturan dia macam tu.. apa boleh buat..” Selamba Dani berkata.. malas sebenarnya nak berfikir.

“Amy nak tanya ni.. memang Nieylla dan Ery tu rapat ke dulu??” Tanya Amy lagi..

“Emm.. ya.. rapat sangat.. tapi sampai darjah 6 je... lepas tu Ery pindah ke London.. dekat seminggu jugaklah Nieylla menangis sebab Ery pindah..sebab di anggap Ery tu abang dia.. dulu Nieylla panggil Ery abang tau...” Terang Dani..

“So dorang lost contact la?”

Totally lost contact..lepas tu barulah Nieylla rapat dengan Dani.. Dani Cuma takut Ety tinggalkan Nieylla macam dulu2 lagi.. “ Luah Dani..

“Janganlah risau sangat.. kalau Ery tinggalkan Nieylla pun takpe..”Dani mengerut kening mendengar kat2 Amy.. “Sebab dia masih ada kawan2 dan abang yang baik macam Dani..” Dani tersenyum..

“Ya.. dia still ada Dani..”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Riz.. tahu tak.. butik kat hujung sana tu ada buat sale tau.. nanti kita singgah kejap ye.. ah lepas tu Rita nak beli mascara.. sebab dah habis.. lepas tu..bla bla bla..”Riz mengeluh kebosanan..Riz mengalihkan pandangannya ke luar café.. melihat ragam2 manusia… Pandanganya terhenti apabila melihat sepasang kekasih yang sedang bergelak tawa.. di gosok matanya berkali2.. takut pandangannya salah.. tetapi tetap juga imej sepasang kekasih itu berada di padangan matanya..

“Eh itu kan Dorang Ery..” Kata Delorita apabila turut sama memandang ke arah pandangan Riz. Riz mengeluh lagi..

No comments: